pozornie niepasujące połączenia na dania

Czekolada i mięso, a może owoce liofilizowane i grzyby – poznajcie pozornie nie pasujące połączenia na obłędne dania

Są takie połączenia, które na pierwszy rzut oka wywołują w nas niechęć. Ale gdy zaryzykujemy i spróbujemy, to może się okazać, że są to udane połączenia. Pomyślcie co pasuje do banana – oczywiście toffi i czekolada. Wydaje się to oczywiste. Ale np. połączenie czekolady i mięsa już nie. Podobnie zresztą jak połączenie liofilizowanych owoców i grzybów. Często mówi się, że przeciwieństwa się przyciągają. A kontrast jest modny. Czas więc spróbować takich przeciwieństw i postawić właśnie na taki kontrast.

Czekolada i mięso – to dobre połączenie

Możemy przygotować pieczeń z dodatkiem sosu czekoladowego. Gwarantujemy, że to danie Wam zasmakuje i choć wydaje się nieco dziwne, to jednak zaraz zrozumiecie, że takie składniki pasują do siebie. Na początek potrzebujemy 2 kg ligawy wołowej, którą nacieramy ziołami, cebulą oraz czosnkiem i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Gdy ligawa się zarumieni dodajemy na patelnię kilka sztuk małych cebulek, dwie garści pomidorków oraz 4 ząbki czosnku. Całość zalewamy bulionem i dusimy przez około 3 godziny na małym ogniu. Po około godzinie obracamy mięso na drugą stronę, a po następnej godzinie dorzucamy ziemniaki. Dalej dusimy. A gdy już upływa czas gotowania i mięso staje się naprawdę miękkie, to czas, gdy możemy przejść do przygotowania naszego czekoladowego sosu. Potrzebujemy 2 rzędy czekolady surowej, którą roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej 4 łyżki wywaru z mięsa, a także 100 ml oliwy z oliwek, dwie łyżki koncentratu i jedną musztardy. Całość blendujemy na gładką masę czy raczej sos, który dodajemy do mięsa. Wszystkie składniki łączymy i gotujemy przez kilka minut. Gotowe. Mięso podajemy z dodatkami warzywnymi z patelni i łyżką sosu.

A może grzyby w wersji słodkiej?

Tak grzyby i owoce liofilizowane są świetnym połączeniem, choć trzeba przyznać, że to połączenie wydaje się nieco dziwne. Ale jak spróbujecie, to przekonacie się, że warto było. Do przygotowania tego dania potrzebujemy 20 dag suszonych borowików, które zalewamy wodą. Następnie gotujemy przez dwie godziny. Po tym czasie odcedzamy wodę i przerzucamy grzyby na patelnię, na której smażymy cebulę i czosnek. Całość przesmażamy przez 20 minut. Gdy wszystkie składniki są już miękkie, to dorzucamy garść owoców liofilizowanych i kilka wędzonych śliwek. Dodajemy jeszcze kilka małych pomidorków i dusimy przez 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Można wybrać choćby świderki. Po ugotowaniu dodajemy je do owoców, grzybów i warzyw. Zalewamy połową szklanki bulionu i dodajemy jeszcze dwie łyżki koncentratu. Gotujemy przez dwie minuty i już smaczne danie jest gotowe.

pierogi

Pierogi z owocami liofilizowanymi

Tradycyjne pierogi zna każdy. Jednak nie ma się co oszukiwać, ich przygotowanie nie jest wcale łatwe czy szybkie. Zwyczajnie trzeba mieć niemało wprawy. Ale można przygotować pierogi zdecydowanie szybciej i w zdecydowanie innym wydaniu. Wystarczy tylko ciasto francuskie. Otóż rozkładamy je na blacie i szklanką wykrawamy okręgi. Na każdy z nich dajemy odrobinę cynamonu i pokrojone w drobną kostkę owoce liofilizowane. Składamy tak jak tradycyjne pierogi i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Możemy je podać choćby z dodatkiem sosu miętowo- owocowego. Wystarczy tylko w naczyniu umieścić jednego banana, dwie garści malin oraz 5 listków mięty. Dodajemy jeszcze dwie łyżki naturalnego jogurtu i blendujemy na gładką masę. Każdego pieroga polewamy tym smacznym sosem i gotowe.

Czy warto próbować nowych dań?

Oczywiście, że tak! Ale rzecz jasna czasem trzeba zachować umiar, no ryba i czekolada już nie smakuje tak dobrze. Na pewno warto kosztować nowe owoce. Jednocześnie pamiętajcie, że pozornie niepasujące rzeczy mogą być naprawdę smaczne. Dlatego warto przygotować przedstawione przez nas przepisy na obłędnie smaczne dania. Swoją drogą są banalnie proste w przygotowaniu i nie trzeba mieć nawet specjalnych umiejętności, by wyszły bardzo smaczne. Musimy też wspomnieć, aby wybierać tylko i wyłącznie najlepszej jakości składniki, bo niewątpliwie wpływają one na smak całego dania.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij